Een geslaagde bomenwandeling en nazit “Bij Hein”

Twintig “Goeie Buren” wandelden op 4 juni langs de bomen en planten vanaf het Stadhuisplein, via de Monnickendam, naar het Zocherplantsoen. Een leerzame wandeling onder leiding van bomendeskundige Arthur Wopereis en stadsecoloog Willem Kuijsten.

Het was interessant om de geschiedenis te horen van de vijf eiken op het Stadhuisplein, de bewatering ,de levensvatbaarheid én de kosten van dit project. Arthur beschikt over jaren opgebouwde kennis van vele bomensoorten, de plannen en geschiedenis en het beleid van de gemeente. Hij werd regelmatig onderbroken door leden van de BBN-werkgroep Groen. Zij kennen de geschiedenis van veel bomen. 

Goeie Buur Henk verloste, met goedvinden van Arthur, een verplaatste eik van zijn knellende riemen. Ter hoogte van de Andriesstraat staat een eik die tot één van de oudste in de provincie behoort. Ook mislukkingen, woekerende plantensoorten en nieuw beleid kwamen ter sprake. Stadsecoloog Willem hield een boeiend betoog over het belang van bloemenperken en de functie van brandnetels om de biodiversiteit te bevorderen. Insecten zoals o.a. bijen en vlinders krijgen daardoor weer ruim baan. De gevolgen van import van exoten door tuincentra en het meebrengen van woekerende planten en beestjes door het vele reizen naar exotische bestemmingen heeft  gevolgen voor de biodiversiteit. In ons gezelschap ook een Goeie Buur die werkzaam is bij een organisatie ter bevordering biodiversiteit en bescherming van weidevogels.

Niet iedere Goeie Buur kon de wandeling volbrengen en sommigen bezochten alleen de nazit in “Bij Hein”. Daar werden we met enthousiasme ontvangen door sociale ondernemers en binnenstadbewoners Henk & Ingrid. Zij hebben met “Bij Hein” grote plannen voor een ontmoetingsplek waar wonen, werken en cultuur samen komen. Er werden matches gemaakt  over hondenoppas en deelname aan de ontmoetingstafel, kortom een geslaagde ontmoeting met dank aan Marja en Jantien die het organiseerden. 

De volgende ontmoeting is in oktober en zal gaan over “Vleermuizen in Amersfoort”. De organisatie is dan in handen van Truus en Gemma. Let op de aankondiging in onze nieuwsbrief !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.