Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend, goed nabuurschap, maar in de praktijk blijkt toch dat mensen het veel makkelijker vinden om een ander te helpen dan zelf een keer om hulp te vragen.

2014-05-29 13.09.07Dat is ook goed te zien aan de aanmeldingen die momenteel bij Goeie Buren binnenkomen; van de eerste 40 binnenstadbewoners die zich als Goeie Buur hebben ingeschreven hebben er slechts 9 personen een vraag, dat is nog geen 25%.  In hulpverleningstermen heet dat dan ‘vraagverlegenheid’, maar wij noemen het gewoon ‘bescheidenheid’.  Daarom zullen we in de komende periode mensen aanmoedigen om niet te bescheiden te zijn, aangezien Goeie Buren is gebaseerd op ‘wederkerigheid’; iedereen kan iets voor een ander betekenen, dus je kunt ook altijd iets terug doen.

De eerste mooie voorbeelden doen zich inmiddels al voor:  Zo heeft Jantien Eerdmans uit de Muurhuizen er moeite mee om met haar elektrische heggenschaar op een trap te moeten staan. Door Goeie Buren heeft ze nu een afspraak met Henk van der Linde (ook Muurhuizen) dat hij de bovenkant van de heg voor haar snoeit, terwijl zij de rest van de heg onderhoudt.  Jantien op haar beurt doet graag een boodschap voor iemand en is bereid om af en toe iemand te vervoeren.

IMG_1822Aan de eerste ontmoetingstafel op 5 juni jl. kwam ook gelijk al een ‘match’ tot stand; Pia Plas uit de Teut was op zoek naar iemand die haar af en toe kan helpen bij haar computer. Pia: “Ik ben een digibeet en ik vind het een fijn idee als ik iemand in de buurt kan bellen als de boel helemaal vastloopt”. Die persoon werd gevonden in Wilco Kruijswijk op de Pothstraat, die vroeger veel geprogrammeerd heeft en kan lezen en schrijven met computers. Wilco is tevens werkzaam bij Movisie en heeft aangeboden de Goeie Buren te versterken door zitting te nemen in de werkgroep. Pia op haar beurt biedt aan om met iemand te wandelen of te helpen bij creatieve bezigheden.

Alle ondersteuningsvragen zijn welkom en er vormt zich nu al een mooi aanbod in de binnenstad, naast de bekende dingen zoals boodschappen doen en hulp in de tuin. Wat dacht je van het verzorgen en uitlaten van elkaars huisdieren, de krant voorlezen, hulp bij huiswerk, het uitlenen van mastiek voor een (buurt)feestje,  vertalen nederlands/engels en nieuwe buurtbewoners bekend maken met fietsroutes rond Amersfoort.

In de komende tijd zullen de Goeie Buren actief op zoek gaan naar buurtbewoners die wellicht een vraag hebben maar te bescheiden zijn om deze te stellen. Heeft u misschien zo’n lieve bescheiden buurman of buurvrouw? Maak hem/haar dan attent op ons aanmeldformulier of de ontmoetingstafel op vrijdagochtend van 10.00 – 12.00 uur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.